"Tijdens het proces fungeerde Cas als katalysator, advocaat van de duivel, klankbord, inspirator en zorgvuldig bouwer."
Judikje Kiers, Directeur Museum Ons' Lieve Heer op Solder
Reacties
"Cas Verholt heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van een mooi en doordacht tentoonstellingsconcept. Trots verzucht ik keer op keer: het werkt, het klopt. Ik zie het aan de bezoekers. In Verhalen op Solder zijn we erin geslaagd een brug te slaan tussen museale voorwerpen en persoonlijke herinneringen. Steeds meer verhalen komen los. We bouwen aan een mozaïek van herinneringen.
Tijdens het proces fungeerde Cas als katalysator, advocaat van de duivel, klankbord, inspirator en zorgvuldig bouwer. Als een terriër bewaakte hij het concept. Zijn optimisme en doorzettingsvermogen zijn aanstekelijk. Gezamenlijk sleutelden we aan een subtiel en prachtig bouwwerk. Met Van Doop tot Dood - Verhalen op Solder bepaalden we de koers van het museum, een koers die past in deze tijd."
Judikje Kiers, directeur Museum Ons’ Lieve Heer op Solder
Verhalenaltaar
Interactieve installatie - 2004
Het ene verhaal maakt het andere los
De biechtstoel in het Museum Ons’ Lieve Heer op Solder zet bezoekers vaak aan tot het delen van verhalen over hun ervaringen met het geloof. Hoe mooi zou het zijn om die verhalen op te tekenen en weer te ontsluiten?
De biecht is een van de 7 sacramenten van het katholieke geloof, die centraal stond in de tentoonstelling van Doop tot Dood. Speciaal voor deze tentoonstelling is de pilot Verhalenaltaar i.s.m. het museum en Waag Society ontwikkeld.
Het Verhalenaltaar biedt deze bezoekers de kans om hun eigen verhaal te vertellen over de biecht of herinnering aan het katholieke geloof en het te delen met andere bezoekers in het museum en het vervolgens te publiceren op het internet. De ervaring heeft geleerd dat het ene verhaal het andere losmaakt. Zo worden ervaringen gedeeld en blijven herinneringen bewaard.
Het Kohnstamm instituut heeft onderzoek gedaan naar de bezoekerservaring van het Verhalenaltaar. Het resultaat is dat het principe van het Verhalenaltaar wordt geintegreerd in de nieuwe bezoekersbeleving van Ons’ Lieve Heer op Solder. Daarnaast zijn uitgevers en radiostations geinteresseerd om de meer dan honderd verhalen ook buiten het museum verder te ontsluiten.